Bampro Marine en Probus Martiem samen apart verder

Bampro Marine en Probus Maritiem samen apart verder

In de vorige editie van De Stroming Courant vertelde CEO Rob Witteveen over Bampro Marine in Hardinxveld- Giessendam en het nieuw verkregen dealerschap van Radio Holland. Nu belichten we Bampro, de overname en toekomst van Probus Maritiem in Hendrik-Ido-Ambacht en de aanstaande verhuizingen van beide bedrijven.

Probus Maritiem en Bampro Marine hebben in het verleden eigenlijk nooit in elkaars vaarwater gezeten, terwijl ze min of meer in dezelfde sector werken. Rob Witteveen: “Ik wist wel wie Philip Vellekoop van Probus Maritiem was, maar we hadden elkaar nooit ontmoet. Bijzonder was dan ook dat bij een eerste contact, eind 2015, een overname door ons ter sprake kwam. Dat overviel ons, maar het gekke is dat we de overname binnen een week hebben geregeld. Belangrijk is dat de bedrijven gescheiden blijven. Philip Vellekoop leidt nog steeds Probus als com- mercieel directeur en wat mij betreft blijft hij dat nog zeker twintig jaar doen. Hij heeft uitstekende commerciële gaven en heeft ons daarmee de ogen geopend, zeg maar: wakker geschud. We hebben besloten om verder te gaan op de oude basis om geen twee kapiteins op een schip te worden. Philip weet veel meer over de technische kant van de zaak, dus we moeten elkaar niet in de weg zitten. Probus kent vijf vaste medewerkers. En het mooie van de overname is dat geen klant is weggegaan, dat zie je wel eens anders.”

Verhuizingen

Zowel Bampro als Probus gaan verhuizen. Allebei een stukje verderop. Bampro gaat van Hakgriend 4 naar Hakgriend 1 in Hardinxveld-Giessendam. Een locatie met meer bedrijfsruimte, hetgeen voor de logistiek een grote verbetering wordt. Zeker nu alle producten op één locatie kunnen worden opgeslagen in plaats van verspreid wat nu nog het geval is. Er is zelfs extra ruimte om de toekomstige groei op te vangen. Probus Maritiem, op zijn beurt, verhuist straks ook een stukje verderop op het Noordeinde in Hendrik-Ido-Ambacht. Naar nieuwbouw op een mooie locatie aan de Noord met zicht op de rivier. Een pand, net als bij Bampro, groot genoeg voor de opslag van de producten op één locatie.

Erkend leerbedrijf

Bampro en Probus vullen elkaar aan. Witteveen: “Bampro richt zich op de grotere projecten in de baggersector, offshore, bin- nenvaart en riviercruise. Probus richt zich op de kleinere en kortstondige projecten. Voor de binnenvaart leveren we antennes (schotels), communicatiesystemen, telefoons, marifoons et cetera. Probus vult ons naadloos aan met wifi, IT-beheer en de daarbij behorende hardware. Samen krijgen we meer te maken met de binnenvaart en Bam- pro wordt daardoor aanmerkelijk actiever voor de binnenvaart. Wij leveren de producten tegen een faire prijs en zetten daarnaast vooral in op aftersales. Als er wat aan de hand is, dan zijn we er. Het doel binnen onze bedrijfsvoering is dat we elkaar kunnen vervangen. Wie er dan ook uitvalt, ook ik, moet vervangen kunnen worden zodat het bedrijf door kan gaan. Alleen zo kan je continuïteit bieden voor de klanten en daar gaat het om. En weet je wat het is? Als je het zo hebt geregeld, geeft dat rust.”

Personeel

Witteveen vindt dat er een goed evenwicht moet zijn tussen jongere en oudere medewerkers, en dat zie je terug in het bedrijf. Er is daarnaast een mooi verschil te zien tussen de nieuwbouwmedewerkers en de servicemedewerkers. De eerste categorie behoort tot de harde werkers, maar wel volgens vaste tijden. Aan de andere kant zien we de servicemedewerkers. Zij houden er rekening mee dat het etentje met hun part- ner op het laatst niet doorgaat of dat de ene uitzending naar het buitenland onmiddellijk wordt opgevolgd door de volgende. Bampro is een erkend leerbedrijf en kan nog wel een paar mensen gebruiken. “Goede technische mensen kunnen bij ons terecht, neem gewoon contact met ons op. We leggen de nadruk op opleidingen. Je moet bij ons minimaal mbo-niveau 4 behalen. Wij stimuleren en financieren dat ook. We hebben wat dat betreft behoefte aan gemotiveerde mensen”, besluit Witteveen. Tot slot: deze maand verschijnt de nieuwe website van Bampro.

Bekijk de PDF